Leer kennen: Keurmeester Sander Verschuren

05-09-2024 11:22:00

Mijn naam is Sander Verschuren van Green Leisure Group en ik ben sinds 14 jaar auditor voor Green Key. Ik bezoek met name locaties in de regio Randstad. Daarnaast keur ik ook voor Blauwe Vlag.

Sander Verschuren

Hoe lang werk je al als keurmeester bij Green Key/ Blauwe Vlag?

Ik werk al 14 jaar als keurmeester bij Green Key.

 

Wat heeft je ertoe gebracht om keurmeester te worden?

Ik vind het interessant en leerzaam om een kijkje in de keuken te krijgen bij zoveel verschillende type locaties. Vanuit de Green Key bezoek ik locaties variërend van hotels tot sportstadions en van poppodia tot festivals. Voor de Blauwe Vlag bezoek ik de stranden van Rockanje t/m Den Helder en enkele jachthavens en binnenstranden.

 

Wat vind je het leukst aan het keuren van Green Key/ Blauwe Vlag locaties?

Gezamenlijk met de locaties te komen tot nieuwe kansen die ze verder kunnen oppakken qua verduurzaming. Het leukste zijn natuurlijk de keuringen waarbij je te maken hebt met een enthousiast, leergierig Green Team.

 

Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?

Nadat de keuring is ingepland, neem ik enkele dagen voor de audit de door de deelnemer ingevulde zelfkeuring door. Alle documenten lees ik door en ik verdiep me verder in de deelnemer. De keuring zelf start met een openingsmeeting met het Green Team. Vervolgens nemen we de ingevulde zelfkeuring door. Daarna volgt het belangrijkste gedeelte; de rondgang binnen de locatie om te bekijken of alle zaken in de praktijk kloppen. Hier bezoeken we o.a. het restaurant, de hotelkamers, de back-of-house ruimtes en de technische ruimten. Tenslotte vullen we alles aan in de zelfkeuring en worden de (eventuele) openstaande punten besproken.

 

Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring? 

In principe zijn alle criteria even belangrijk, maar waar we goed op letten is of de deelnemer nog extra duurzame stappen kan zetten.

 

Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?

We komen bijna bij elke keuring wel goede voorbeelden tegen. Sommige locaties zijn al volledig vegan, andere hebben net een mooi herbruikbaar bekersysteem geïntroduceerd. Ook zijn veel locaties bezig met het reduceren van voedselverspilling via Orbisk en zien we steeds vaker goede voorbeelden waar locaties actief omgaan met het thema flora en fauna, bijvoorbeeld door het vervangen van tegels door groen, groene daken of het plaatsen van een bijenkorf.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties? 

Om alle 100+ criteria te bespreken in 3-4 uur tijd. Alle normen moeten besproken worden en in sommige gevallen is dat een uitdaging om binnen een dagdeel te bespreken.

  

Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?

Dat ik elke audit wel weer goede voorbeelden vind die de deelnemers verder kunnen doorvoeren qua verduurzaming. Dit helpt de deelnemers om verder te verduurzamen.

 

Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?

Ik heb geen favoriete herinnering, maar audits op bijzondere locaties zijn natuurlijk uniek. Je komt op unieke plekken, bijvoorbeeld langs het veld van een voetbalstadion of op het podium van bijzondere theaters of poptempels.

 

Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?

Volgens de Nederlandse klimaatdoelstellingen moeten bedrijven in 2050 volledig circulair en CO2-neutraal zijn. Green Key geeft de deelnemers een leidraad en motivatie om duurzame stappen te zetten om op koers te blijven richting de doelstellingen van 2050. Duurzaamheid is geen thema dat de komende decennia verdwijnt, maar wordt alleen maar belangrijker. Bedrijven met een Green Key zijn niet duurzaam, ze zijn aan het verduurzamen. En Green Key ondersteunt hiermee als tool.

 

Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?

Ga aan de slag. Het helpt je echt om duurzaamheid breed door te voeren in je organisatie en aantoonbaar met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn? 

Het belangrijkste voordeel: het zorgt ervoor dat je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid pakt. Dit zou voor alle bedrijven de intrinsieke motivatie moeten zijn om aan Green Key deel te nemen. Daarnaast is de Green Key een belangrijk middel om je te onderscheiden als bedrijf. Alle bedrijven claimen duurzaam bezig te zijn, maar met een Green Key word je onafhankelijk getoetst en kan je daadwerkelijk claimen op de duurzame weg te zijn. Veel bedrijven eisen bij het maken van een boeking voor hotelkamers of een evenement dat bedrijven aantoonbaar duurzaam zijn. Een Green Key toont dit aan. Daarnaast wordt wetgeving rondom duurzaamheid steeds strenger en blijf je met de Green Key voorlopen op de wetgeving. Ook vinden medewerkers het steeds belangrijker dat het bedrijf waarvoor zij werken aantoonbaar duurzaam is. Tenslotte zijn duurzame bedrijven toekomstbestendiger en besparen ze financieel op energie-, afval-, water- en linnenkosten.

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikten we de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de Green Key criteria voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen