Wat heeft je ertoe gebracht om keurmeester te worden?
Dat is als duurzaamheid adviseur op mijn weg gekomen vanuit projecten die ik deed voor recreatiebedrijven. Er werden in de begindagen provinciale investerings- en adviesprojecten opgezet. Na de start in Overijssel voor de Green Key (toen nog milieubarometer) mocht ik in Drenthe de pilot voor de hotelnormen doen. Daarna ben ik steeds verbonden gebleven met Green Key.
Wat vind je het leukst aan het keuren van Green Key locaties?
Het contact met de ondernemers en ze verder brengen op het gebied van duurzaamheid.
Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?
De dag ervoor goed voorbereiden, o.a. goed doornemen wat ze al ingevuld hebben op het keuringsformulier. De dag zelf is al een tijd van te voren ingepland met het liefst 2 keuringen op 1 dag. De keuring zelf is te verdelen in het doornemen van het keuringsformulier en aansluitend een rondgang over het bedrijf. Het geven van advies en tips is een wezenlijk onderdeel van de keuring.
Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring?
Alle criteria zijn van belang maar aan de verplichte normen moeten ze voldoen. Op basis van het aantal gescoorde optionele punten kunnen ze brons, zilver of goud krijgen. Als er nog verplichte normen open staan na de keuring zullen ze die eerst moeten herstellen voordat ze de Green Key krijgen. Momenteel staan de energiebesparende maatregelen natuurlijk wat meer in de aandacht vanwege de energietransitie.
Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?
Jazeker: een WKK op biomassa (houtpellets) en een systeem wat douchewater recyclet waarbij het netto drinkwaterverbruik maar 1,5 liter per minuut is.
Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties?
De deelnemers gemotiveerd houden om actief te blijven. In de waan van de dag en de problematiek in de sector (stijgende kosten / moeilijk personeel krijgen etc.) kan duurzaamheid naar de achtergrond raken.
Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?
Het enthousiast houden van deelnemers en het overdragen van kennis.
Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?
Dat we heel klein begonnen zijn en nu ca. 800 Green Key deelnemers hebben!
Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?
Die rol blijft er zolang duurzaamheid nog geen gemeengoed in de sector is geworden, zowel voor bedrijven als voor gasten.
Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?
Als ze willen communiceren over hun duurzaamheid: gewoon doen.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn?
Voor de bedrijven zelf: er komen externe ogen eens goed met je meekijken en je voorzien van adviezen die win/win zijn voor het bedrijf en voor het milieu. Naar de gasten toe is het, via het logo, een mooi communicatiemiddel.